Espadrilele, vedetele garderobei tale!

Publicat de pe data de februarie 19, 2019

Espadrilele sunt pantofi casual, plati, dar uneori cu toc înalt. Acestea au, de obicei, o pânză sau o țesătură de bumbac superioară și o talpă flexibilă din frânghie sau sfoara. Talpa din sfoara este caracteristica definitorie a unei espadrile; fețele superioare variază foarte mult în stil.

Odată cu încălțămintea țărănească, apoi cu încălțămintea muncitorilor urbani, espadrilele au crescut în popularitate, mai ales pe coasta franceză a țării basce și pe coasta mediteraneană spaniolă de la Granada până la Girona, unde mulți bărbați și femei le poartă în timpul lunilor de primăvară și de vară. Modele de espadrile sunt acum disponibile pe scară largă. Acestea sunt de obicei fabricate în Franța, Spania și Asia de Sud. Espadrile moderne sunt predominant pentru femei, deși unele modele pentru bărbați sunt fabricate în acest stil.

Talpa espadrilelor poate fi plată, platformă sau formă de pană din fibre naturale. Partea superioară poate fi făcută din aproape orice material și poate avea degetele deschise sau închise, spatele deschis sau închis și poate fi legat de gleznă cu șireturi. Mii de modele de espadrile barbatesti sau de dama pot fi găsite, de la mărci eftine la branduri de designer la prețuri ridicate.

Espadrilele cu talpa formata din noduri au fost mai întâi popularizate de designerul de modă francez Yves Saint Laurent. La un târg comercial de la Paris, în 1970, a intrat în contact cu producătorul spaniol Castañer. Yves Saint Laurent cautase in zadar de luni de zile pentru ca cineva să-i facă o espadrilă. Castañer a reușit să interpreteze viziunea lui Yves Saint Laurent, iar espadrilele au fost un succes instant, influențând moda chiar și astăzi.

Stilul espadrilelor a fost reînviat în SUA în anii 1980, datorită succesului lui Miami Vice – pantoful a fost purtat de personajul Sonny Crockett (interpretat de Don Johnson). În 2013, la magazinele de pantofi de lux din New York City, o pereche de espadrille putea costa aproape 500 de dolari

Fabricarea espadrilelor este, în general, mai complexă decât cea a sandalelor. Talpa de iută este partea cea mai critică. Sfoara de iută este împletită prima dată cu mașina. Aceste panglici sunt apoi formate manual în forma tălpii și presate hidraulic cu căldură pentru a forma forma finală și completate cu cusături verticale cu ace. Aceste tălpi de bază sunt apoi vulcanizate dedesubt. Spumele EVA sau tocurile din lemn sunt lipite în loc și mai multeranduri de sfoara sunt înfășurate în jurul lor pentru a completa tălpile. Suprafețele de diferite stiluri sunt apoi construite pe tălpi de iută pentru a finaliza espadrilele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.