Fiecare artist are pretul lui

Publicat de pe data de ianuarie 29, 2019

Eminescu spunea ca munca unui om se poate plati, dar caracterul si cultura lui niciodata. Sintagma se referea la ziaristi si scriitori, dar putin, interpretata se potriveste si artistilor. Un artist care nu are un caracter frumos nu este adevarat artist fiindca:

-nu castiga inima publicului, care valideaza succesul. Aroganta se taxeaza, lipsa punctualitatii si incapacitatea motivarii acesteia determina pierderea tuturor contractelor. Lumea va intelege daca solistul pe care il asteapta cu sufletul la gura este implicat intr-un accident sau retinut pe drum din cauza unui accident sau a unei calamitati, cu conditia sa anunte ce s-a intamplat. Tot la categoria lipsa de caracter se refera si fapta unui artist de a cere un pret in timpul negocierilor, pe care il dubleaza dupa recital, desi nu mareste durata acestuia.
Tot la aceasta categorie intra si plagiatul. Chiar daca solistul interpreteaza o melodie preluata din repertoriul international sau al altui cantaret, trebuie sa o faca in mod original, fara sa imite suparator.

-nu da tot ce are mai bun pe scena, dezamagind atat pe cei care l-au adus, cat si pe cei veniti sa asculte. Nu satisface dorintele publicului, care ii cere un anumit cantec.

-isi scurteaza rapid recitalul, sa plece in alta parte.

In preturi artisti evenimente nu intra vocile daruite de sus si munca gigantica pentru modelarea acestora. In muzica nu este suficient talentul, ci studiul teoretic si sutele de ore de repetitie. Delia a facut si pian. La varste fragede se recomanda celor care isi lucreaza vocea sa studieze si instrumente muzicale.

De ce mai are nevoie solistul? De haine foarte frumoase si elegante, de bani pentru a plati o masina sa il duca unde este nevoie de el: la Cluj-Napoca, la Iasi, la Oradea.
Solistii platesc pentru melodiile pe care le fac marii compozitori si numai daca isi compun ei, au cantecele gratuite. Nu se plateste deloc putin pentru un cantec, pentru o sala de repetitii si pentru tot ceea ce implica muzica profesionista.

Incepem sa intelegem acum de ce preturile artistilor mari nu au cum sa fie mici? Sa va mai spun ca o solista care se respecta se machiaza bine, cu produse cosmetice foarte bune, dar care si costa si ca pentru aranjarea parului apeleaza la stilisti care lucreaza numai pentru vedete?

Iti place Delia? Atunci ia legatura cu impresarul si solicita pretul exact pentru numarul de ore dorit si nu incerca sa negociezi pretul, fiindca esti nedrept! Ti-am explicat cate cheltuieli are un artist deja. Vreau sa iti vorbesc putin si despre renuntarile lui!

Tu stai la eveniment, pana cand iti este somn, apoi pleci linistit acasa. El sta pe scena pana se termina recitalul si multe nopti si le petrece pe drum. Nu are mese regulate, mananca neechilibrat sau deloc, fiindca trebuie sa distreze nuntasii sau spectatorii, in ceea ce priveste sarbatorile, ce sa mai spunem! La artisti nu exista notiunea Craciunului sau Revelionului in familie, de aceea nu comenta si nu negocia pretul!

Ma gandesc cu duiosie la artistii care erau foarte bolnavi, dar au urcat pe scena zambind ca spectatorii sa nu afle cat sufera ei de mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.