Noile etichete europene pentru pneuri pe intelesul tuturor

Publicat de pe data de decembrie 15, 2015

Etichetarea anvelopelor pentru autoturisme si camioane usoare a intrat in vigoare la 1 noiembrie 2012, in conformitate cu Regulamentul European (CE) nr 1222/2009. Acest nou regulament aduce un progres major in informarea consumatorilor cu privire la siguranta anvelopelor (franarea pe drumuri umede) si la impactul anvelopei asupra mediului (rezistenta la rulare si zgomotul exterior).
Grafica de pe eticheta poate fi familiara deoarece aceste simboluri sunt deja utilizate pentru aparatele de uz casnic si, mai recent, pentru masinile noi, dar care sunt oare beneficiile pentru consumatori?

Compara economia de combustibil

Salvati pana la 80 de litri de combustibil pe durata de viata a anvelopelor. Asta pentru o masina prevazuta cu patru cauciucuri iarna sau vara din clasa A la 50 mph – aceasta va folosi cu 7,5% mai putin combustibil decat cu anvelope din clasa G.
Rezultatele pot varia in functie de tipul de masina sau de conditiile climatice, dar diferentele de performanta sunt dovedite.

Compara franarea pe carosabilul umed

Anvelopele sunt clasate in functie de cat de bine franeaza in conditii de umiditate. Scala de performanta de la A (cel mai sigur, oprindu-se in cele mai scurte distante) se deruleaza pana la G (cel mai putin sigure, cu distante mai lungi de franare). Pentru o masina prevazuta cu patru pneuri clasa A la 50 mph, distanta de oprire poate fi de pana la 18 metri sau cu 30% mai scurta decat cu anvelope evaluate G.

Compara nivelul de zgomot exterior

Aceasta diagrama va arata nivelul de zgomot la o anvelopa, in decibeli (dB). Pictograma cu 3 valuri va spune cum se conformeaza cauciucul cu limitele obligatorii europene. Zgomotul de anvelope auzit in afara masinii nu se refera neaparat la ceea ce se aude in masina.
3 valuri negre = anvelopa cea mai zgomotoasa. Nivel mai mare decat limita ceruta, dar in conformitate cu regulamentul de zgomot de astazi
2 valuri negre = anvelopa medie. Nivelul de zgomot egal sau sub limita, cu pana la 3 dB (A)
1 val negru = anvelope cu nivel de zgomot redus. Nivel de zgomot 3 dB (A) sau mai mult sub limita de zgomot

Ce altceva conteaza atunci cand alegi pneurile?

Etichetarea este un inceput bun, dar 3 alti factori de performanta sunt la fel de importanti pentru tine:
Longevitatea anvelopelor: un cauciuc de lunga durata poate costa mai putin pe termen lung. Anvelopa corecta ti-ar putea oferi mai mult de un an de condus in plus fata de o alta.
Performanta la manipulare: 25% din accidente se produc in curbe.
Performanta de franare pe carosabilul uscat: 70% din accidente au loc pe carosabilul uscat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.