Reguli de folosire si intretinere a bateriei auto

Publicat de pe data de decembrie 15, 2015

Un bun sofer este un sofer responsabil, care verifica periodic starea bateriei auto si aplica normele de utilizare si intretinere a acesteia. In continuare, vom prezenta cativa indicatori ai starii de incarcare a bateriei, apoi vomn discuta despre notiuni mai ample care trateaza eventuale probleme mai serioase.

Privind pur si simplu o baterie, ne putem da seama cu usurinta despre statusul de incarcare a acesteia. Astfel, culoarea verde indica faptul ca bateria este incarcata, iar cea neagra arata ca bateria este complet descarcata, in timp ce albul marcheaza un nivel scazut al electrolitului.

Iata cateva reguli de baza ale utilizarii unei baterii:

 • Este de maxima importanta ca bateria sa fie pastrata incarcata. In cazul descarcarii complete, nu este exclus sa survina surfurarea placilor, un factor negativ responsabil in mod direct de deteriorarea accelerata.
 • Cand exista pericolul ca electrolitul sa inghete, ducand la scaderea densitatii si astfel, a perimarii bornelor bateriei, luati masurile necesare pentru evitarea acestei situatii de risc.
 • Atat suprafata bateriei, cat si bornele trebuie sa fie mentinute curate. De ce? Simplu! Pentru ca:
  – Urmele de murdarie duc la coroziunea in timp a bornelor.
  – Daca se produce scanteierea, exista posibilitatea ca bateria sa explodeze!
  – In caz ca suprafata bateriei prezinta urme de murdarie, ea se poate autodescarca mai rapid decat in mod normal.
 • Daca se constata ca nivelul electrolitului a scazut, este gresit sa adaugati acid. Corect este sa completati cu apa distilata.
 • Nu pozitionati bateria in apropierea surselor directe de foc, si evitati expunerea la radiatii solare puternice.
 • Bateria prezinta niste parti metalice, care trebuie sa fie acoperite din timp in timp cu vaselina, aplicata in strat subtire.
 • Este interzis sa dati foc, sa demontati sau sa spargeti bateria, deoarece aceste actiuni pot conduce la afectarea sanatatii dumneavoastra si a celor din jur. In situatia in care survin rani asupra ochilor sau leziuni asupra pielii, datorate expunerii la acidul sulfuric, trebuie sa va spalati fara intarziere cu apa si sa va adresati imediat medicului.
 • Cand intentionati sa manevrati acumulatorul, purtati mereu manusi de protectie izolatoare sau anti-acid.
 • Este complet interzisa folosirea mixta a bateriilor noi cu cele deja in uz, de capacitati distincte sau care au fost fabricate de producatori diferiti.
 • Asigurati o ventilatie adecvata, atunci cand bateria este plasata intr-un container.
 • Daca locul unde bateria a fost instalata este expus socurilor sau vibratiilor, ea trebuie fixata cu ajutorul unor materiale speciale, cu efect absorbant. Aceasta operatiune este indicata mai ales in cazul bateriilor stationare.

Cum se verifica corect nivelul electrolitului

Pentru stabilirea nivelului electrolitului, nu trebuie decat sa ridicati capacul si sa verificati ca nivelul sa se situeze cu aproximativ 15mm deasupra placii superioare. Cum am mentionat in rubrica destinata recomandarilor pentru utilizarea si intretinerea bateriei, este interzis sa umpleti cu acid. Acesta trebuie inlocuit cu apa distilata!

Daca ati constatat in mod frecvent ca bateria auto nu se incarca suficient, aceasta problema poate fi datorata tensiunii electrice scazute a alternatorului. In mod normal, voltajul la borne trebuie sa se situeze intre 13, 9- 14, 4V, iar motorul sa fie in functiune.

Compania noastra, SC SORGETI SRL, reprezinta un lider consacrat pe piata produselor auto din Romania, fiind unul dintre furnizorii principali de baterii auto, stationare, de tractiune sau moto. Puteti apela oricand cu incredere in scopul achizitionarii de baterii sau alte accesorii, sau solicita serviciile noastre, fiindca avem o traditie in a rezolva cu promtitudine si maxim de eficienta orice reclamatii sau cereri ale clientilor nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.